Vitamíny ve výživě psů, část 2. – vitamíny rozpustné ve vodě

Pes

Kvalitní a vyvážené krmivo zabezpečí Vašemu psovi všechny potřebné výživové složky. Důležité místo v krmení psů zastávají i vitamíny. Výrobce krmení na obalu uvádí hodnoty vitamínů v krmení, důležité je však znát i zdroj, ze kterého pochází. Při nedostatečném zásobení těla může dojít k jejich celkovému nedostatku (hypovitaminóza), při nadměrném zásobování organismu může dojít k předávkování (hypervitaminóza). Vitamíny jsou organické látky nezbytné v malých množstvích pro normální růst a zachování života zvířat. 

pes se olizuje při pohledu na maso

Dělení je následovné: 

A. Vitamíny rozpustné v tucích – do této skupiny patří vitamíny A, E, D a K. Tyto vitamíny jsou tráveny a absorbovány stejným způsobem jako tuky. Nadbytek je primárně ukládán v játrech, k nedostatku dochází pomaleji. Nadbytek vitamínu A a D může mít toxické účinky.

B. Vitamíny rozpustné ve vodě – do této skupiny spadá B-komplex a vitamín C. Absorbovány jsou pasivně v tenkém střevě, vylučovány jsou močí. Kromě vitamínu B12 se v organismu neukládají ve větším množství – potřeba pravidelného přísunu.

Vitamíny rozpustné ve vodě:

Tiamin (B1)

Sehrává důležitou roli v metabolismu sacharidů jako zdroj energie, v metabolismu tuků, mastných kyselin a některých aminokyselin. 

Projevy nedostatku: zřídkavý výskyt, nedostatek se projevuje ovlivněním funkce centrální nervové soustavy (nedostatek energie). 
Zdroje: vepřové maso, hovězí maso, játra, kvasnice, pšeničné klíčky, obiloviny, semena luštěnin. Při zpracovávání za vysokých teplot se ničí, proto je do krmiv přidáván. 

Riboflavin (B2)

Důležitý v metabolismu sacharidů, tuků a bílkovin v procesu uvolňování energie.

Projevy nedostatku: nejsou známy. 
Zdroje: bohatým zdrojem jsou kvasnice, játra, mléko, listová zelenina.

Pyridoxin (B6)

Absorpce aminokyselin ze střeva. 

Projevy nedostatku: svalová slabost, pokles růstu, nervové příznaky, poškození ledvin, anorexie. 
Zdroje: široce rozšířen, bohatým zdrojem je maso, kvasnice, játra, mléko, luštěniny, obiloviny.

Biotin

Důležitý v metabolismu sacharidů, při syntéze mastných kyselin, při rozkladu a využití aminokyselin.

Projevy nedostatku: v kombinaci s avidinem (protein přítomný v surovém bílku) dochází k zabránění absorpce biotinu ze střeva. 
Zdroje: játra, kvasnice, mléko, zelenina, vojtěšková moučka.  

Kobalamin (B12)

Ze všech vitamínů B-komplexu má nejsložitější strukturu. Má funkci v mnohých důležitých enzymových systémech, v metabolismu tuků a sacharidů.

Projevy nedostatku: zřídkavý, nejčastěji se projevuje zpomalením růstu a zhoršením funkce nervového systému. 
Zdroje: Syntézu kobalaminu provádějí exkluzivně mikroorganismy ve střevní mikroflóře. Hlavním zdrojem jsou složky živočišného původu – drůbež, ryby, mléčné výrobky, maso. Jako jediný z B-komplexu může být ukládán v těle – játra, svaly, kosti, kůže. 

Vitamín C

Syntetizován z glukózy, zabezpečuje transport železa a tvorbu kolagenu. Podstatný význam vitamínu C je i u metabolismu aminokyselin. 

Projevy nedostatku: poruchy v tvorbě pojivové tkáně (kurděje). 
Zdroje: citrusové plody, zelené rostliny, vnitřní orgány.


tlačítko