Bílkoviny, cukry a tuky ve výživě psů

Pes

Výživa psů je jednou z nejdůležitějších oblastí chovu, které bychom měli věnovat pozornost dříve, než si psa vůbec pořídíme. Názory na druhy krmení se mezi chovateli podstatně liší. Složky potřebné pro udržení zdravého organismu psa jsou pro všechny typy krmení stejné podobně jako jejich zastoupení v krmivu.

Více o krmení psů Vám prozradíme v článcích Jak krmit psa a Pes a typy krmení.

Bílkoviny, cukry a tuky patří mezi důležité stavební látky sloužící jako zdroj energie, která je potřebná pro obnovu organismu. Tvorbě nových kožních a krevních buněk, chlupů, svalů, obnově a regeneraci orgánů, nové produkci enzymů a hormonů dodává potřebné látky pouze kvalitní a vyvážená strava

Složky potravy jsou buď živočišného, rostlinného, nebo minerálního původu.

Bílkoviny (proteiny)

Bílkoviny jsou nejdůležitější složkou psí potravy. Pes může získávat bílkoviny z živočišných i rostlinných zdrojů. Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami. Nejdůležitějším zdrojem aminokyselin je maso. Rostlinné bílkoviny jsou pro psa hůře využitelné a nejsou kompletním zdrojem aminokyselin. Aminokyseliny se dále dělí na:

  • Esenciální aminokyseliny – musí být dodány v potravě
  • Neesenciální aminokyseliny – tělo si je může nahradit samo (například v případě nevyvážené stravy může nastat jejich nedostatek)

Funkce v organismu

Bílkoviny jsou nositeli struktury (chlupy, kůže, chrupavky, šlachy, svaly, atd.).

Ukládání

Psí organismus nemůže aminokyseliny ukládat. Nadbytečné aminokyseliny jsou tak přeměněny na tuk a uloženy v těle. Tento tuk může tělo v případě potřeby využít pro získávání energie.

Využitelnost

Bílkoviny jsou lehce stravitelné a obsahují mnoho esenciálních aminokyselin.

Zdroje

Nejdůležitějším zdrojem aminokyselin jsou vnitřnosti, maso, masová moučka, ryby, rybí moučka, mléčné výrobky a vejce, případně luštěniny.

Cukry (sacharidy)

Cukry jsou obsaženy v rostlinných složkách. Dělíme je na monosacharidy, disacharidy a polysacharidy. Nejdůležitějšími cukry ve výživě psů jsou polysacharidy.

Funkce v organismu

Polysacharidy škrobu se rozkládají na jednoduchý cukr – glukózu. Glukóza je zdrojem energie pro srdeční sval či nervový systém. Cukry slouží také jako stavební prvky DNA, aminokyselin, imunitních látek atd. Jediným cukrem živočišného původu, který má význam pro výživu, je mléčný cukr (disacharid laktóza).

Ukládání

Organismus psa ukládá sacharidy v játrech ve formě polysacharidu s názvem glykogen. Důsledkem nadměrné výživy a vysokého obsahu obilovin dochází k nadbytku sacharidů. Tyto přebytečné cukry se v těle ukládají ve formě tuku.

Využitelnost

Nejlépe přijímány a využívány jsou monosacharidy (glukóza a fruktóza). Dobře využitelný je také škrob. Celulóza není využita vůbec.

Zdroje

Obiloviny, luštěniny, brambory.

Tuky (lipidy)

Tuky jsou složeny z mastných kyselin. Jsou vysoce stravitelné a dodávají krmivu na chuti.

Funkce v organismu

Tuky jsou hlavním zdrojem energie. Slouží také k absorpci vitamínů A, D, K a E a mají příznivý vliv na reprodukční výkonnost a správnou funkci ledvin. Lipidy jsou stavebními prvky buněčných stěn, izolují nervová vlákna, podílejí se na transportu živin atd.

Ukládání

Do tukových zásob se ukládá veškerá přebytečná energie. Tuk slouží také jako ochrana před chladem a zraněním. Tukové zásoby se nacházejí především pod kůží.

Využitelnost

Využitelnost tuků závisí z velké části na podílu hodnotných nenasycených mastných kyselin.

Zdroje

Živočišné oleje, rostlinné oleje a tuky. Hodnotné nenasycené mastné kyseliny se nachází například v drůbežím nebo rybím oleji.


Tabulka zobrazující požadavek na tuky a bílkoviny s ohledem na životní stádium psa. 

tlačítko