Bílkoviny, cukry a tuky ve výživě koček
Kočka
Za přímého předka kočky domácí se považuje africká kočka plavá a kočka stepní, které obývají oblasti v blízkosti pouští. Hlavní složkou potravy těchto koček jsou drobní ptáci, ještěrky, hlodavci, malí savci a hmyz. Za svoji kořist si tato šelma vybírá to, co je v daném okamžiku k dispozici. Toto pravidlo však nelze na krmení kočky domácí zcela aplikovat. Můžeme se ale podívat na nutriční hodnoty předpokládané kořisti a využít je při tvorbě optimální krmné dávky pro našeho svěřence.
Jídelníček divokých koček se z velké části skládá z drobných myšek, jejichž tělo tvoří z 50 - 60% bílkoviny, z 20 - 30% tuky a zbylých 5 - 10% připadá vláknině a sacharidům. Tento poměr můžeme aplikovat při sestavování jídelníčku pro našeho kočičího mazlíčka. Více o výživě koček Vám poradíme v článcích Jak krmit kočku nebo Kočka a typy krmení.
Složky potravy jsou buď živočišného, rostlinného, nebo minerálního původu.
Bílkoviny (proteiny)
Stejně jako její kočičí předci, i kočka domácí patří mezi pravé masožravce. Jejich trávicí ústrojí je proto uzpůsobeno pro trávení živočišné potravy. Z tohoto důvodu je využitelnost bílkovin a požadavek na jejich přísun ze všech složek potravy nejvyšší. Bílkoviny jsou v kočičí stravě jediným zdrojem aminokyselin, které jsou nezbytné pro tvorbu a údržbu svalové tkáně. Dále jsou potřebné pro metabolismus energie a jiné tělní funkce. Esenciální aminokyseliny jsou pro kočku životně důležité, protože si je organizmus není schopen vytvořit sám. Mezi nejdůležitější aminokyseliny, které kočka potřebuje, patří arginin a taurin.
Arginin
Arginin napomáhá vylučování amoniaku z těla zvířete. Amoniak je tvořen v procesu metabolismu bílkovin jako odpadová látka. V případě, že není z těla odstraněn, vzniká riziko tvorby močových kamenů, infekcí močového ústrojí a jiných zdravotních těžkostí. Vysoké hladiny amoniaku v těle zapříčiňují depresi a později mohou způsobovat i nervové záchvaty.
Taurin
Kočka potřebuje větší množství taurinu než kterékoliv jiné zvíře. Bez dosažení potřebné hladiny taurinu se u kočky objevují četné poruchy a zdravotní potíže. Taurin se nachází především ve vnitřnostech zvířat – hovězí játra, srdce, drůbeží žaludky nebo drůbeží játra. Najít ho můžeme i v kuřecím mase nebo v tmavém krůtím mase. Nedostatek taurinu u koček může způsobit:
- Ztrátu zraku – při nedostatku taurinu dochází k vysychání oční sítnice a k poruchám vidění v důsledku degenerace světločivných buněk v sítnici
- Ztrátu sluchu - taurin zastává důležitou roli při udržení správné funkce sluchového aparátu
- Poruchy srdečního svalu – selhání srdce neboli onemocnění srdečního svalu
- Oslabení imunitního systému - zvýšené riziko infekcí a onemocnění
- Poruchy reprodukce
- Zpomalený růst, vrozené poruchy u koťat
Ukládání
Organismus kočky nedokáže aminokyseliny ukládat. Aminokyseliny se dále mění na tuk a ten se poté ukládá v těle kočky. Uložený tuk může tělo využít jako zdroj energie.
Využitelnost
Jak již bylo zmíněno, bílkoviny jsou v kočičí stravě jediným zdrojem esenciálních aminokyselin. Kočky velmi dobře tráví bílkoviny ve formě masa, vajec a mléka.
Zdroje
Nejdůležitějšími zdroji aminokyselin jsou vnitřnosti a maso. Kočky dokážou velmi dobře trávit bílkoviny pocházející z kuřat, jehňat, krůty a králíka. Ryby (v čerstvé či v doma připravené stravě) jsou pro kočky lahodnou pochoutkou. V kočičím jídelníčku by se však neměly vyskytovat příliš často (maximálně 2x týdně). Ryby uvolňují do organismu vysokou hladinu histaminu. Histamin je chemická látka, kterou produkuje imunitní systém. Tato látka může vyvolat alergickou reakci. Mimo to rybí maso neobsahuje taurin a jiné potřebné esenciální aminokyseliny.
Tuky (lipidy)
Stejně jako u bílkovin jsou tuky v kočičí stravě zastoupeny hlavně díky živočišným zdrojům. Kočičí trávení není uzpůsobeno k trávení obilovin a obilných produktů. Použití kukuřičného nebo sójového oleje jako primárního zdroje tuků v kočičí stravě může mít za následek neblahé účinky na její zdravotní stav. Obsah tuku by neměl přesáhnout 30%, jelikož při dlouhodobém podávání stravy s vysokými hodnotami tuku se zvyšuje riziko obezity.
Funkce v organizmu
Tuky jsou hlavním zdrojem energie a také velmi dobře absorbují vitamíny A, D, E a K. Dále příznivě působí na správnou funkci ledvin a reprodukční výkonnost. Lipidy mají významnou stavební funkci – jsou základními stavebními prvky buněčných stěn.
Ukládání
Všechna přebytečná energie se ukládá do tukových zásob kočky, které nalezneme pod kůží. Tuk také působí jako ochrana před zraněním nebo chladem.
Využitelnost
Využitelnost tuků závisí především na podílu hodnotných nenasycených mastných kyselin obsažených v potravě.
Zdroje
Hlavními zdroji lipidů jsou živočišné oleje a tuky. Drůbeží a rybí olej obsahuje hodnotné nenasycené mastné kyseliny.
Cukry (sacharidy)
Požadavek příjmu cukru je ve výživě koček nízký – neměl by přesáhnout hranici 10%. Tato nízká potřeba cukru je způsobena tím, že jej kočka není schopna správně trávit, a to z důvodu absence amylázy. Amyláza je trávicí enzym, který štěpí cukr a činí ho stravitelným. Ve volné přírodě kočkovitá šelma spolu s kořistí požírá i obsah jejího zažívacího traktu. Cukry jsou díky tomu již natrávené enzymy, kterými všežravci a býložravci disponují. Domácí kočce můžeme proces trávení cukrů ulehčit podáváním potravin, které obsahují lehce stravitelné sacharidy - rýže, brambory a zelenina.
Ukládání
Ukládání sacharidů probíhá v játrech ve formě polysacharidu s názvem glykogen. Při nadměrné výživě a v případě vysokého obsahu obilovin v krmení se přebytečné cukry ukládají ve formě tuku.
Zdroje
Obiloviny, luštěniny, brambory.